-

Club Solange: “Muziek voelen is zo belangrijk!”

Een lange tijd borrelde er al iets in het hoofd van Solange Rosendaal (43) uit Eindhoven. Een droom, een idee, een concept. Toen ze eenmaal in contact kwam met iemand van Muziekgebouw Eindhoven, werd het dan ook snel concreet: Club Solange was geboren. Een plek waar verhalen en muziek samenkomen. “Alles waar ik jarenlang keihard voor heb gewerkt, valt nu eindelijk samen.”

Solange (ook bekend onder haar artiestennaam Solange Rose) is met recht een duizendpoot te noemen. Ze zet haar bezigheden op een rijtje: “Zangeres, zangcoach, talentscout, ik gaf vluchtelingkinderen muzikaal taalonderwijs op een basisschool en nu geef ik daar zangtherapie.” Bovendien is ze – niet geheel onbelangrijk – een trotse inwoner van Eindhoven. Het moge duidelijk zijn: dat ze nooit stilzit, is een understatement.

Met de totstandkoming van Club Solange wordt niet alleen haar eigen droom in vervulling gebracht, maar ook die van anderen: “Lois is een fantastische zangeres die bij mij een coachingstraject volgt om backingvocalist te worden. Tijdens Club Solange staat ze ook op het podium!” Een ander voorbeeld is de uit Syrië gevluchte Nebal. “Haar droom is om een cateringbedrijf te starten. De hapjes tijdens deze avond worden door haar verzorgd.”

Horen én voelen

Muziek is voor Solange meer dan alleen wat je hoort. “Muziek voelen is minstens zo belangrijk”, vindt ze. “Ik heb jarenlang opgetreden en gemerkt dat mensen niet alleen komen voor de muziek, maar ook naar het verhaal erachter. Waarom zing je dit nummer? Met welke emotie?” Dit resulteerde in een avond waarin muziek en verhalen centraal staan. “Het is een beetje vergelijkbaar met Beste Zangers, denk ik. Daar draait het ook om de verhalen van de artiest en de muziek die voor diegene belangrijk is.” Toch is er een belangrijk verschil: “Bij Club Solange zingt de zanger of zangeres juist zélf de nummers die aansluiten op de eigen verhalen, dan heeft het nóg meer emotie.”

Juist omdat iedereen de muziek kiest die een persoonlijke betekenis heeft, is er geen genre op te plakken. “De avond biedt een breed scala aan emoties, en daar hoort dus ook een breed scala aan muziekstijlen bij. Van rauwe blues tot aan gevoelige soul, van bekende popsongs met een eigen twist tot aan heerlijke dansbare hits.”

Maatschappelijk

Haar eigen verhaal speelt een grote rol bij de totstandkoming van Club Solange. “Ik verbind me graag aan initiatieven die draaien om vrijheid, zoals de vieringen rondom 18 september, de bevrijding van Eindhoven, en natuurlijk de activiteiten rondom Keti Koti, die mij vanwege mijn Surinaamse roots nader aan het hart liggen.” Het is dan ook tijdens een herdenkingsconcert dat Solange in contact kwam met Jessica Dassen, werkzaam bij Muziekgebouw Eindhoven als hoofd van de Inclusie-afdeling, waarmee het zaadje voor Club Solange definitief werd geplant.

Die maatschappelijke betrokkenheid is tot diep in de vezels van het concept van Club Solange doorgevoerd. “Ik zoek naar zangers en artiesten die iets betekenen voor de maatschappij”, legt ze uit. “Tijdens de eerste editie in februari hebben we bijvoorbeeld Dennis Kroon, die zelf actief is als militair. Alissa May is een opkomend talent uit Eindhoven dat veel mensen kan inspireren met hoe zij haar carrière vormgeeft.” Erg uiteenlopend dus, maar dat is dan ook de kracht van de avond: “Ik wil mensen samenbrengen die normaal gesproken niet snel met elkaar in contact komen, zowel tussen de artiesten als het publiek.”

Met de paplepel

Tijdens de avond staat Solange niet alleen als host op het podium, maar ook als zangeres. Als zangeres wordt ze geroemd om haar stemgeluid, waaronder door de Amerikaanse soulzanger Frank McComb. “Opeens stond ik naast hem op het podium te zingen, hoe bizar is dat!” McComb is dan ook geen onbekende. Hij werkte al samen met onder meer Prince, Chaka Khan, Will Smith en Branford Marsalis. Martijn Roos van Club Dauphine in Amsterdam deelt de mening van McComb. Solange is dan ook een graag geziene gast bij de Amsterdamse clubavond.

“Ik heb het zingen mezelf aangeleerd”, bekent ze. “Aretha Franklin heeft me wat dat betreft veel geleerd.” Al van kinds af aan luistert ze naar de muziek van Franklin. “Mijn moeder had oude elpees die ik grijsdraaide. Soul en blues zijn me echt met de paplepel ingegoten.”

Op 15 februari 2025 vindt de eerste editie van Club Solange plaats, met naast Solange optredens van Alissa May, Dennis Kroon en spoken word artist Yaa Pokua. Zij worden begeleid door een liveband en backingvocalisten Lois en Luke.

Bekijk het evenement