
Droom mee tijdens de Kindermuziekweek en onze kinderprojecten
Onvergetelijke ervaring
Wie kan er beter dromen dan een kind? In Muziekgebouw Eindhoven willen we die droomkracht niet alleen aanwakkeren, maar ook omzetten in muzikale ervaringen die kinderen nooit meer vergeten. Dit doen we het hele jaar door, bijvoorbeeld met het educatieproject Unforgettable Class, een samenwerking met ASML. Meerdere keren per jaar ontvangen we basisschoolklassen voor een onvergetelijke ochtend vol muzikale inspiratie in de vorm van workshops. Van scratchen als een echte dj tot beatboxen en van schrijven van een liedtekst tot het componeren van je eigen muziek.
Remy Alexander, workshopleider Componeren: ‘Ik wil het maken van muziek uit de bubbel van moeilijk halen. Als een kind zonder muzikale bagage toch iets moois heeft kunnen maken, dan zit de winst in onderstrepen hoe makkelijk dat eigenlijk ging.’ Het gebeurt dan ook dat kinderen na de workshop zelf starten met het maken van muziek. ‘Als er zelfs maar één van de 300 kinderen deze stap zet, vind ik dat al succesvol!’
Lees het volledige interview met Remy Alexander in de nieuwe klassieke seizoensbrochure 25-26. Vraag de brochure hier gratis aan.
Animatiefilm
Volkomen anders maar minstens zo onvergetelijk is het project Tekenen voor Vrijheid. Tijdens dit project draait het – zoals de naam al doet vermoeden – om vrijheid. Want wat betekent vrijheid voor een kind? Dit evenement voor basisschoolleerlingen uit Eindhovense krachtwijken bestaat uit drie onderdelen. Eerst krijgen ze een les van War Child, waarbij het thema vrijheid aan de orde komt. Aan de hand van deze les maken de kinderen tekeningen die passen bij het thema. De één tekent wat vrijheid voor hem betekent – een vogel die uit een kooitje vliegt, een blije smiley of hartjes -, de ander droomt van een wereld in vrede. De tekeningen van de kinderen worden vervolgens door een professionele filmmaker geanimeerd en als film aan de kinderen vertoond in onze grote Hertog Jan Zaal, mét livemuziek op het podium!
Het artikel gaat verder onder dit blok.
Gouden Muziekwens
Muziekgebouw Eindhoven maakt het mogelijk!
In Muziekgebouw Eindhoven staan ieder jaar veel grote artiesten op het podium. Van artiesten die al heel lang beroemd zijn tot aan jonge mensen die veel talent hebben. Voor al deze artiesten geldt: ze hadden de wens om mensen blij te maken met hun muziek. Misschien heeft jouw kind ook wel een muzikale wens. Bijvoorbeeld om een keer op het podium van onze grote zaal te staan, een echte artiest te ontmoeten of te ontdekken wat er allemaal achter de schermen gebeurt tijdens een concert. Wie weet laat Muziekgebouw Eindhoven deze Gouden Muziekwens uitkomen! Kinderen kunnen tot zondag 13 april hun Gouden Muziekwens indienen via de website van de Kindermuziekweek.

Vergelijkbaar is het project Tech Sketch, een samenwerking met NXP en Meneer Rick. Hierin staat het thema mediawijsheid centraal. Een belangrijk onderwerp, want internet en sociale media nemen immers een onmisbare plek in ons leven in. De inspiratie voor de tekeningen halen de jonge kunstenaars uit een les van Meneer Rick, waarin onder meer verantwoord internetgebruik en cyberpesten aan bod kwamen. In tegenstelling tot bij Tekenen voor Vrijheid worden bij Tech Sketch de tekeningen op een tablet gemaakt om het digitale thema kracht bij te zetten.
Smakelijke concerten voor de allerkleinsten
Naast de educatieve projecten voor basisschoolleerlingen denken we met onze Pannenkoekconcerten ook aan onze allerkleinste bezoekers. Tijdens deze concerten smullen onze jongste bezoekers van een leuk kinderconcert én een verrukkelijke pannenkoek die ze zelf mogen versieren. Niet gek dus dat deze concerten al jarenlang populair zijn. En goed nieuws: binnenkort worden er weer nieuwe Pannenkoekconcerten voor het nieuwe seizoen 25-26 aangekondigd.
Kindermuziekweeklied
DROOMPILOOT - Ik ben 't allemaal
Gelegenheidsformatie DROOMPILOOT bestaat uit Gerson Main, Azim Inami, Diorno (Dio) Braaf, Marnix Dorrestein en Daan Faber. Met hun vrolijke reggae-nummer Ik ben ‘t allemaal laten ze kinderen fantaseren over alles wat ze kunnen worden en, vooral, wat ze in hun dromen allemaal al zijn.