-

Jaarverslag 2024: meer bezoekers dan ooit, 30% meer dan vorig jaar

2024 is met recht een recordjaar te noemen voor Muziekgebouw Eindhoven. Zo ontvingen we in totaal 221.000 betalende bezoekers, meer dan ooit: een stijging van maar liefst 30% ten opzichte van vorig jaar. Deze bezoekers bezochten in totaal 515 culturele activiteiten, 19% meer dan in 2023. Als klap op de vuurpijl staat Muziekgebouw Eindhoven in 2024 stevig in de zwarte cijfers. Waar we in 2019 nog kampten met een negatief eigen vermogen van bijna 3 miljoen euro, staat die teller inmiddels ruim 1,9 miljoen euro in de plus. Resultaten om trots op te zijn!

Lees meer: Jaarverslag 2024

Muziekgebouw Eindhoven onderging het afgelopen jaar een grondige metamorfose. De huisstijl en de website werden compleet vernieuwd, met een eigentijdse look and feel als resultaat. Maar daar bleef het niet bij. Met de ontwikkeling van de gloednieuwe merkidentiteit zijn ook de hoofdpijlers van Muziekgebouw Eindhoven in 2024 geherdefinieerd: Top, Talent en Toegankelijkheid. Deze drie pijlers vormen niet alleen de richting van ons merk, maar ook de rode draad door alles wat we doen.

Top

De focus op een programmering van topkwaliteit kwam in 2024 duidelijk tot uiting in de presentatie van (inter)nationale topartiesten en -orkesten. Het aandeel topacts is in de afgelopen jaren dan ook gestegen met ruim 60%. Het resultaat: de gemiddelde bezettingsgraad van de Hertog Jan Zaal stootte door naar 90% voor pop en jazz en 74% voor klassiek. Deze cijfers vergroten bovendien onze aantrekkingskracht voor artiesten, met een bredere beschikbaarheid van topaanbod als gevolg. Dat leidt op zijn beurt weer tot meer zichtbaarheid, hogere publieksopkomst en versterking van onze positionering als concertzaal, wat de cyclus opnieuw voedt.

In 2024 mochten we daarom een groot aantal topacts verwelkomen in Muziekgebouw Eindhoven. Voor klassiek waren dat onder meer Janine Jansen, Royal Scottish National Orchestra met Ray Chen, Hélène Grimaud, Vilde Frang, Krystian Zimerman en Voces8. Binnen de genres pop en jazz genoten we van topacts als Fish, Al Di Meola, Diana Krall, Gladys Knight, Lady Pank, SOHN & Metropole Orkest, Tallest Man on Earth & Amsterdam Sinfonietta, Joe Jackson, Clouseau, Sona Jobarteh.

  • Fish

  • Lady Pank (Witaj Eindhoven Festival)

  • Anoushka Shankar

  • Voces8

  • Gladys Knight

  • Al Di Meola (So What's Next Jazz Festival)

  • Diana Krall

  • Hélène Grimaud

Talent

Tegelijkertijd kijken we bij Muziekgebouw Eindhoven verder dan de sterren van vandaag. Zo werken we veelvuldig samen met amateurmusici in de regio. We faciliteerden in 2024 65 verhuringen met culturele tarieven aan amateurverenigingen en -artiesten. Tijdens de wekelijkse lunchpauzeconcerten bieden we een podium aan conservatoriumstudenten. Dat waren het afgelopen jaar maar liefst 38 lunchpauzeconcerten.

Ook onderdeel van de pijler Talent is het aanbod masterclasses en workshops, onder meer tijdens BRIDGE Guitar Festival Eindhoven en van klassieke iconen als Rachel Podger en het Borodin Quartet. Ook verbindt Muziekgebouw Eindhoven zich via het M•Fonds aan het Archipel Muziekconcours, het TROMP Percussion Concours en de Storioni Academy. Laureaten van grote internationale concoursen krijgen binnen de serie Internationale Prijswinnaars de kans om zich muzikaal voor te stellen aan het Nederlandse publiek.

  • ASML On Stage

  • Masterclass Borodin Quartet

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid is een breed en gelaagd begrip. Zo richt Muziekgebouw Eindhoven zich op een aantal vormen van toegankelijkheid, namelijk:

  • Mentaal – voel ik mij welkom?
  • Financieel – is het voor mij betaalbaar?
  • Fysiek – is de locatie bereikbaar en toegankelijk voor mij?
  • Artistiek – sluit het repertoire aan bij mij?

In 2024 hebben we flink ingezet op toegankelijkheid, bijvoorbeeld met de totstandkoming van nieuwe series die expliciet gericht zijn op het vergroten van de toegankelijkheid van klassieke muziek. Series als Candlelight Concerts, Film in Music, Painting in the Dark en We Call It Ballet trokken gezamenlijk zelfs 25.437 nieuwe bezoekers die op een laagdrempelige manier kennismaakten met klassieke muziek.

Tijdens BRIDGE Guitar Festival Eindhoven werd ook een nieuw programmaonderdeel geïntroduceerd: het gratis stadsfestival BRIDGE Around Town. Het festival wist al ruim 23.000 bezoekers te trekken met deze tweede editie, maar met nog eens tientallen gratis acts op vijftien locaties in Eindhoven wist het festival ook de financiële toegankelijkheid flink te verhogen. Zo kon iedereen deelnemen aan het grootste gitaarfestival van de Benelux.

Ook werd de artistieke en mentale toegankelijkheid vergroot, onder meer doordat de samenwerking met de stad verder werd uitgebreid en verstevigd. Bijvoorbeeld met de derde editie van het Turkse cultuurfestival Merhaba Eindhoven (2500 bezoekers) of de eerste editie van het Poolse equivalent: Witaj Eindhoven (2600 bezoekers). Daarnaast trokken diverse Indiase evenementen samen 4663 bezoekers. De kracht van deze initiatieven zit hem in de samenwerking die Muziekgebouw Eindhoven aangaat met mensen uit de gemeenschap. Op die manier werkten we ook samen met onder meer Comité 30 juni/1 juli voor een herdenkingsconcert in het teken van Keti Koti.

Ook voor kinderen wisten we de nodige drempels te verlagen. Sterker nog: voor verreweg de meeste kinderen was het hun eerste kennismaking met Muziekgebouw Eindhoven. Samen met ASML werkten we aan Unforgettable Class, een reeks educatieve ochtenden waarmee duizenden kinderen van speciaal onderwijs, AZC’s of krachtwijken in contact kwamen met livemuziek in een inspirerende omgeving. Ook namen meer dan 100 kinderen deel aan het Gitaarorkest tijdens BRIDGE Guitar Festival Eindhoven, waar ze als een gelegenheidsorkest muziek maakten onder professionele begeleiding. De projecten Tekenen voor Vrijheid en Tech Sketch (in samenwerking met NXP) werden uitgerold, waarbij kinderen uit verschillende krachtwijken werkten aan kunstwerken rond actuele thema’s zoals vrijheid en social media. De tekeningen werden verfilmd en op groot scherm vertoond, begeleid door een live orkest.

Financiële drempels werden verlaagd dankzij onze structurele samenwerkingen met stichtingen als Stichting Ik Wil, Quiet040, Cultuur-Inclusief, Stichting (Z)onder Dak en Stichting Barka. Daardoor werd het mogelijk om mensen met een kleine beurs actief te betrekken bij ons programma. Dankzij initiatieven als het door ASML gesteunde Tickets for Underprivileged stelden we zelfs honderden tickets beschikbaar voor de absolute topconcerten.

  • Merhaba Eindhoven Festival

  • Unforgettable Class

  • Tech Sketch

M•Friends

En dan is er nog M•Friends. Het is dan misschien geen onderdeel van Top, Talent of Toegankelijkheid, maar desondanks wel het vermelden waard. Deze groep trouwe bezoekers die met een kleine jaarlijkse bijdrage Muziekgebouw Eindhoven een warm hart toedragen, groeide in 2024 namelijk met maar liefst 300%. Een stijging waar we alleen maar trots op kunnen zijn! Zelf ook deelnemen aan M•Friends? Ontdek de voordelen en word vriend van Muziekgebouw Eindhoven. Klik hier voor meer informatie.

Natuurlijk is dit slechts een bloemlezing uit het jaarverslag van 2024. Wil je meer lezen over de resultaten van Muziekgebouw Eindhoven? Dat kan hier.