-

Uitverkocht Pools festival Witaj Eindhoven in MgE groot succes

De eerste editie van het Poolse festival Witaj Eindhoven was een groot succes. Het onbetwiste hoogtepunt van de dag was het concert van de iconische Poolse rockband Lady Pank.

De piwo z sokiem en bigos vonden gretig aftrek afgelopen zaterdag. Toen vond namelijk de eerste editie plaats van Witaj Eindhoven Festival in Muziekgebouw Eindhoven. Dit festival stond volledig in het teken van de Poolse cultuur. Dat er behoefte was aan een evenement voor de Poolse gemeenschap bleek wel, want de tickets waren weken voor het festival al uitverkocht! Het onbetwiste hoogtepunt van de dag was het concert van de iconische Poolse rockband Lady Pank.

Overdag konden bezoekers zich tijdens de Jarmark te goed doen aan typisch Poolse lekkernijen, zoals bigos, pierogi en zapiekanka. Verschillende Poolse organisaties namen deel aan de markt. Zo verkocht PNKV Poolse literatuur, verkocht Blue Story wereldberoemd aardewerk uit Boleslawiec en stond Maczek Memorial Breda stil bij de Poolse bevrijders in de Tweede Wereldoorlog. Ondertussen konden bezoekers genieten van optredens van de veelzijdige band JamCrew, violiste Ewa Pepper, It Takes 2 en goochelaar Magic Lucas.

Concert
In de avond verzamelden zich bijna 1700 bezoekers in Muziekgebouw Eindhoven voor het concert van Lady Pank. Een bezoeker: “Lady Pank staat in de top-3 van Poolse bands, dus wat goed dat jullie juist deze band hebben geboekt!” De heren van de band maakte dit statement waar. De zaal zong luidkeels mee met hits als Zawsze tam gdzie ty en Kryzysowa Narzeczona.

Nieuwe bezoekers
Voor veel bezoekers van Witaj Eindhoven Festival was het de eerste keer dat ze Muziekgebouw Eindhoven bezochten; ruim 90% van de ticketkopers was hier nooit eerder geweest. Dat sluit aan bij de drijfveer van Muziekgebouw Eindhoven om evenementen als dit te organiseren. Jessica Dassen, projectleider Inclusie & Duurzaamheid: “We zien dat we veel gemeenschappen nog onvoldoende weten te bereiken met onze programmering. Daarom hebben we het project Your World, Your Music in het leven geroepen. Daarbij stellen we samen met ambassadeurs uit een gemeenschap een festival samen dat eer doet aan de cultuur van de gemeenschap. In dit geval was dat de Poolse gemeenschap, maar we doen hetzelfde met Merhaba Eindhoven voor de Turkse doelgroep.”

Samenwerken
Voor Witaj Eindhoven Festival werkte Muziekgebouw Eindhoven intensief samen met Poolse School Eindhoven, Polskie Gniazdo, Pools Nederlandse Kultuur Vereniging (PNKV), de Poolse Ambassade en Buda Staging Performance.

Ania Kijak, directeur van Poolse School Eindhoven: “We zijn bij Poolse School Eindhoven erg verheugd over het Witaj Eindhoven Festival. Dit is het eerste grootschalige culturele evenement voor de Poolse gemeenschap in Eindhoven, en de Poolse gemeenschap is inmiddels de vijfde grootste bevolkingsgroep in Nederland. We zijn vereerd om deel uit te maken van de organisatiecommissie. We kijken ernaar uit om een stukje van onze cultuur, keuken en muziek met de lokale gemeenschap te delen, in de hoop dat iedereen ervan zal genieten.”

Grażyna Gramza (PNKV): “Wij zijn ervan overtuigd dat de workshops en artistieke optredens op dit festival ons zullen helpen elkaar beter te leren kennen, en dat de Polen, waarvan er ruim 3.000 in Eindhoven wonen, zich gastheer zullen voelen op een plek die ons zoveel sympathie en gastvrijheid heeft getoond.”