
Hertog Jan Zaal
-- Deuren open 13:00
-
Uitvoerenden
Marmoucha Orchestra met Mehdi Nassouli
Mounim Al Maghribi
Imdoukal
Jalal Bouzamour
Mounir Toub
Mohammed Benzakour
Meryem Al Bakiouli
Bladi Festival
Souk, eten, liveacts en meer!
Tickets
- Rang 1 €15,00
Van traditionele klederdracht en muziekstijlen tot comedy en harira: de eerste editie van Bladi Festival belooft een viering van de rijke Marokkaanse cultuur te worden. Op zaterdag 6 september verandert Muziekgebouw Eindhoven voor één dag in een bruisende souk met authentiek handwerk en liveoptredens. Natuurlijk ontbreekt ook het heerlijke eten en drinken uit de Marokkaanse keuken niet. Of je roots nou in Marokko liggen of je gewoon nieuwsgierig bent naar de cultuur, tijdens dit familiefestival waan je je voor even in Marrakesh!
Bladi Festival is onderdeel van de programmalijn Your World, Your Music. Muziekgebouw Eindhoven wil met dit initiatief de wereld binnen halen door telkens een specifieke cultuur in de spotlight te zetten. Daarvoor wordt actief samengewerkt met ambassadeurs die die cultuur als geen ander kennen. Zo wordt het een festival voor én door de gemeenschap. Na de succesvolle edities van het Turkse festival Merhaba Eindhoven en het Poolse Witaj Eindhoven, verwelkomen we dit jaar ook de Marokkaanse stadsgenoten met een festival dat hen op het lijf geschreven is.
Kramen
Op de Souk zijn vele ondernemers en organisaties te vinden die diensten of producten aanbieden. De volgende ondernemers zullen aanwezig zijn.
𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 𝗖𝗵𝗼𝗺𝗶𝗰𝗵𝗮 (restaurant)
𝗥𝗼𝗺𝘆 𝗥𝗮𝘆𝗮 𝗙𝗮𝘀𝗵𝗶𝗼𝗻 (dameskleding & accessoires)
𝗠𝗜𝗔𝗞𝗢𝗛 𝗝𝗘𝗪𝗘𝗟𝗥𝗬 (sieraden)
𝗠𝗲𝘁𝗷𝗲𝘀𝘀𝗶𝗲𝗻𝗮𝗮𝗿𝗺𝗮𝗿𝗼𝗸𝗸𝗼 (wandelreizen door Marokko)
𝗟𝗮𝘀𝗼𝘂𝘀𝘀. (arganproducten)
𝗙𝗼𝗿𝗲𝘃𝗲𝗿 𝗟𝗶𝘃𝗶𝗻𝗴 (producten met aloë vera)
𝗠𝘂𝘁𝗲𝗯𝗲𝗿 (Islamitische totebags en rugtassen)
𝗭𝗼𝗵𝗿𝗮 𝗗𝗿𝗲𝘀𝘀𝗲𝘀 (abayaat)
𝗚𝗲𝘂𝗿𝗲𝗻 𝗚𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝗷 (parfums & interieursprays)
𝗣𝗼𝘂𝗳𝘀&𝗣𝗶𝗹𝗹𝗼𝘄𝘀 (handgemaakte creaties)
𝗗𝗲 𝗦𝗶𝗲𝗿𝗮𝗱𝗲𝗻𝗸𝗼𝗻𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻 (sieraden)
𝗠𝗼𝗱𝗲𝘀𝘁𝗮 𝗰𝗼𝗹𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝗲 (dameskleding)
𝗛𝗮𝗳𝘀𝗮𝗖𝗼𝗮𝗰𝗵𝗶𝗻𝗴 (stress- & traumacoaching)

Marmoucha Orchestra met Mehdi Nassouli
Sonic Bridges
In Sonic Bridges bundelen Marmoucha Orchestra en guembri-meester Mehdi Nassouli hun krachten in een meeslepende mix van vurige Gnawa en moderne jazz. Na jarenlange samenwerking ontstond een unieke synergie die traditie en innovatie naadloos verbindt. Marmoucha Orchestra combineert moderne stijlen met muzikale tradities uit Zuidwest-Azië en Noord-Afrika. Mehdi Nassouli, bekend om zijn hypnotiserende guembri-spel en krachtige stem, brengt de Gnawa-traditie op unieke wijze samen met jazz, klassiek en pop.

Chef Toub
Mounir Toub is chef-kok en bekend van 24Kitchen en Kook mee met MAX, waar hij met enthousiasme de Arabische keuken op de kaart zet. Hij werkte met topchefs als Robert Kranenborg en Margot Reuten, maar zijn grootste leermeester was zijn moeder. Mounir groeide op in Eindhoven en vond al jong zijn roeping in de keuken. Inmiddels schreef hij meerdere kookboeken, gaf jarenlang les aan jonge koks en kookt hij dagelijks met én voor dak- en thuislozen. Zijn missie: met goed eten mensen verbinden, inspireren en laten voelen dat ze ertoe doen, elke dag opnieuw.
Fotograaf: Mitchell van Voorbergen

Mounim Al Maghribi
Chaibi, Regada, Rifia
Mounim Al Maghribi is een graag geziene zanger onder de Marokkaanse gemeenschap in binnen- en buitenland. Tijdens zijn optredens wordt hij bijgestaan door een eigen orkest en combineert traditionele Marokkaanse muziek met moderne invloeden, wat hem geliefd maakt bij zowel Marokkaanse als bredere publieken in Europa.

Mohammed Benzakour
In samenwerking met De Bibliotheek Eindhoven
Mohammed Benzakour (1972) is schrijver, socioloog en columnist met Marokkaanse wortels en een scherp oog voor de wereld om hem heen. Zijn werk beweegt zich tussen cultuur, klimaat en identiteit, altijd met een eigenzinnige stem. Verwacht een bevlogen verhaal, vol scherpe observaties, humor en een snufje filosofie. Benzakour is columnist voor het Literatuurmuseum, presentator van Bonjour met Benzakour en auteur van o.a. De reus uit de Rif. Een denker én doener met het hart op de tong.
De boeken van Benzakour zijn tijdens Bladi Festival te koop.

Meryem El Bakiouli
Expositie
Meryem El Bakiouli is een Nederlands-Marokkaanse kunstenares, grafisch ontwerper en schrijver. Met haar werk combineert ze traditionele en moderne invloeden tot kleurrijke illustraties, schilderijen en verhalen. Ze haalt inspiratie uit haar Marokkaanse achtergrond en zet haar creativiteit ook in voor op maat gemaakte ontwerpen, maar ook logo’s en wenskaarten. Meryem staat bekend om haar originele stijl en haar vermogen om ideeën visueel tot leven te brengen.

Jalal Bouzamour
Programmamaker Jalal Bouzamour deelt zijn verhaal en motivatie om de tv-serie Mocronado’s te maken. In de documentaire blikken vijf Marokkaanse mannen terug op hun werk en het leven als pensionado in Nederland, een land waar ze eigenlijk alleen ’te gast’ zouden zijn. Momenteel is Bouzamour het derde seizoen aan het filmen die op de dag van Bladi Festival in première gaat op tv.

Dwight Breinburg
i.s.m. TROMP Percussion
Sinds 2011 ontwikkelt Dwight Breinburg (docent en muzikant) zich als violist en vocalist van het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) in de Andalusisch-Arabische muziek. Als Surinaamse-Nederlander, getogen in Zeeland, had hij zijn muzikale roots in de soul en R&B. Na zijn verhuizing naar Amsterdam besloot hij een nieuwe uitdaging aan te gaan. Via zijn vriendenkring raakte hij geïnteresseerd in de Andalusisch-Arabisch muziektraditie. Ook als niet-Marokkaan realiseerde hij zich dat dit muzikale erfgoed voor toekomstige generaties en nieuwe talenten in Nederland moet worden behouden. Wat hem vooral fascineerde was de typische ontwikkelde vioolstijl. De kennis van deze muziek kreeg Dwight van zijn leermeester Mohsin El Haddad. De enige bron van kennis zijn CD albums van ensembles uit Marokko, opnames via Youtube en repetities met de muzikanten van het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO). Tijdens zijn reizen naar Marokko bezocht hij regelmatig conservatoria in Larache en Tetuoan voor korte masterclasses van leraren als Mohamed Amine El Akrami en Mohamed Taout.

Kaarsen decoreren
Workshop door Nielem Henna Creations
Tijdens deze workshop leer je hoe je kaarsen transformeert tot elegante kunstwerken met henna-patronen. Onder begeleiding van een ervaren henna-artiest ontdek je de fijne technieken van het tekenen met acrylverf. Je krijgt de kans om subtiele, sierlijke motieven te creëren, geïnspireerd door traditionele patronen. Glitters en decoratieve steentjes voegen een extra dimensie toe, waardoor je kaars een betoverende uitstraling krijgt. Of je nu een cadeau maakt of een sfeervol decoratie-item voor thuis, deze workshop biedt een creatieve en ontspannende ervaring. Laat je inspireren door de kunst van henna en neem een uniek, handgemaakt kunstwerk mee naar huis!

Imdoukal
Imdoukal is een muziekcollectief dat in de jaren 90 werd opgericht door een groep vrienden en buren van Berberse afkomst die opgroeiden in België. Wat begon met kleine optredens op verjaardagen en buurtfeesten, groeide al snel uit tot optredens op trouwfeesten, waarvoor ook drie Arabische muzikanten werden toegevoegd om een mix van Berberse en Arabische muziek te kunnen spelen. Inmiddels treedt de groep op in binnen- en buitenland, waaronder Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Hun muziek brengt culturen samen en zorgt overal voor een feestelijke sfeer.

-
- Deuren open 13:00
-
Uitvoerenden
Marmoucha Orchestra met Mehdi Nassouli
Mounim Al Maghribi
Imdoukal
Jalal Bouzamour
Mounir Toub
Mohammed Benzakour
Meryem Al Bakiouli
Favorieten worden tijdelijk opgeslagen.
Log in om je favorieten op te slaan.
Opgeslagen in Mijn favorieten.
Verwijderd uit Mijn favorieten.